Dionysis Ammolochitis

Πώς να Ξεκινήσετε μια Επιχείρηση χωρίς Κανένα Εφόδιο

Με τη συγγραφή αυτού του άρθρου θα επιχειρήσω να σας δώσω προσωπικές πληροφορίες και αρχές οι οποίες συνέβαλαν στο να ξεκινήσω την επιχείρησή μου.  Δεν προσδοκώ στο να περιαυτολογήσω, αλλά στο να σας προσφέρω αυτές τις αρχές που εμένα προσωπικά βοήθησαν να φτάσω εδώ που βρίσκομαι.

Αρχικά, θυμάμαι όταν ήμουν 20 ετών πόσα σχέδια έκανα για το μέλλον μου. Παρόλα αυτά, πότε μου δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφτανα στο σημείο που βρίσκομαι τώρα.

Στ’ αλήθεια, δεν είχα καθόλου τα εφόδια για να εξελιχθώ σε έναν πετυχημένο επιχειρηματία· θα έλεγα ότι ίσχυε ακριβώς το αντίθετο!

Για την  ακρίβεια, δεν είχα ούτε σπουδές ούτε κεφάλαιο κίνησης, δεν είχα την οικονομική στήριξη κάποιου, δεν γνώριζα τι θα έπρεπε να κάνω και είχα σίγουρα λάθος συνήθειες.  Δεν ήμουν από πλούσια οικογένεια, δεν είχα τις κατάλληλες γνωριμίες και δεν ήξερα σχεδόν τίποτα από επιχειρήσεις…

Νο 1 : Δεν χρειάζεται να έχεις κάτι για να πετύχεις κάτι.

Κάτι σημαντικό που με βοήθησε ήταν το γεγονός ότι διάβαζα συνεχώς βιβλία αυτοβελτίωσης και βιογραφίες σπουδαίων ανθρώπων. Σε ένα από αυτά τα βιβλία ανακάλυψα μια μέθοδο για το πώς να θέτω στόχους, πώς να τους καθιστώ σαφείς, πώς να τους αναλύω και πώς να τους πετυχαίνω.

Οπότε για κάποιους λόγους, κάποια στιγμή πήρα ένα χαρτί και έγραψα «Θέλω να κάνω μια εταιρεία καθαρισμού» και ανέλυσα το τι πρέπει να κάνω για να φτάσω τον στόχο μου.

Νο 2 : Πρέπει να έχεις αποτυπωμένους ξεκάθαρους στόχους.

Σε ηλικία 25 ετών εργαζόμουν ήδη 2 χρόνια σε μια εταιρεία πληροφορικής ως πωλητής. Αυτό που έκανα ήταν να μελετώ συνεχώς για τα προϊόντα που πουλούσα και να εργάζομαι διπλάσιο χρόνο από τους υπόλοιπους συναδέλφους μου. Το αποτέλεσμα ήταν να βγάζω πολύ καλά χρήματα για την ηλικία μου.

Κάποια στιγμή έκανα μια πώληση σε μια εταιρεία καθαρισμού. Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης οι υπεύθυνοι της εταιρείας μού έκαναν πρόταση συνεργασίας, προτείνοντάς μου τα μισά χρήματα από αυτά που έβγαζα ήδη. Θυμήθηκα τον στόχο μου, σκέφτηκα πόσο κοντά με φέρνει και δέχτηκα μεμιάς.

Νο 3 : Πρέπει να πάρεις ρίσκα και να είσαι έτοιμος να κάνεις θυσίες αν χρειαστεί.

Μετά από 6 μήνες που εργαζόμουν στην εταιρεία καθαρισμού αθέτησαν την συμφωνία που είχαμε κάνει και υποτίμησαν την αξία μου σαν εργαζόμενο. Αμέσως παραιτήθηκα και πήρα την απόφαση να κάνω δική μου εταιρεία.

Νο 4 : Να έχεις μια πρακτική γνώση για αυτό που θα ασχοληθείς.

Σαν να μην έφτανε αυτό «ανάγκασα» και τη μητέρα μου να παραιτηθεί από τη δουλειά της για να με βοηθήσει να ξεκινήσω. Οπότε ξαφνικά ήμουν υπεύθυνος για την επιβίωση μου αλλά και την επιβίωση της μητέρας μου, καθότι δεν είχαμε άλλους πόρους.

Νο 5 : Μη φοβάσαι να αναλάβεις μεγαλύτερη ευθύνη από αυτήν που είχες· λειτουργεί σαν turbo για να πετύχεις.

Δεν θέλω να το παρουσιάζω σαν απλό και εύκολο. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι γίνεται, όπως γίνονται όλα τα πράγματα που κάποιος επιθυμεί πραγματικά.

Το πιο δύσκολο από όλα είναι να κάνεις την αρχή για να πετύχεις το όνειρό σου, μετά όλα είναι και πάλι στο χέρι σου για να το πετύχεις, αλλά εκεί που οι περισσότεροι σταματούν είναι στην αρχή.                       Δεν κάνουν την αρχή. Φοβούνται να τολμήσουν.

Νο 6 : Ξεκίνα και μην το σκεφτείς πολύ.

Αυτό που έμαθα εγώ είναι ότι ο τολμών νικά!

Αυτός που έχει μάθει να τολμά, αργά ή γρήγορα θα πετύχει. Όπως πολύ σωστά είχε πει κι ο αρχαίος ιστορικός Θουκυδίδης «Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς». 

Κλείνοντας θα ήθελα να σας παροτρύνω να απαλλαγείτε από οτιδήποτε σας αποτρέπει από το να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση και να κάνετε το πρώτο βήμα: να πιστέψετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε, μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας πείσει για το αντίθετο.