Dionysis Ammolochitis

Γιατί κάνω ό,τι κάνω;

Γιατί κάνω ό,τι κάνω; Μου αρέσει αυτό που κάνω;

Σημαντικά ερωτήματα που αναμφίβολα έχουν βασανίσει όλους μας και στα οποία η απάντηση πολλές φορές είτε είναι ασαφής είτε δε μας ικανοποιεί.

[featured_img]

Θα ξεκινήσω το άρθρο μου αναφερόμενος σε κάποιες στιγμές από την παιδική μου ηλικία. Λοιπόν, όταν ήμουν 5-6 ετών και κάποιοι μεγαλύτεροι μού έκαναν την κλασική ερώτηση τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω, η απάντηση που έδινα (όπως μου είπε η μητέρα μου λίγα χρόνια αργότερα) ήταν ότι θέλω να είμαι σε ένα μεγάλο γραφείο και να χτυπάνε συνεχώς τα τηλέφωνα και να μπαίνει πολύς κόσμος. Τότε οι άλλοι κάπως ένιωθαν αμήχανα απορώντας γιατί το έλεγα αυτό.

Αργότερα, σε ηλικία 12-13 ετών, είχα βρει σε κάτι σκουπίδια μια παλιά ταμπέλα που έγραφε «Γενικός Διευθυντής». Τη μάζεψα και την τοποθέτησα στην πόρτα του δωματίου μου. Ήταν ξεκάθαρο τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου. Δεν ήξερα πώς να το εκφράσω πιο συγκεκριμένα, προφανώς ντρεπόμουνα, όμως ήξερα τι ήταν αυτό που επιθυμούσα.

Το γεγονός αυτό, με βοήθησε όταν ήρθε η ώρα που έπρεπε να αποφασίσω τι θα κάνω στη ζωή μου. Και μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτό που κάνω είναι αυτό που ονειρευόμουν από μικρός.
Όλες οι δυσκολίες του κόσμου δε θα ήταν ικανές να με σταματήσουν.

Και ξέρετε γιατί;   ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑ ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ!     

Ήξερα τι ήθελα να κάνω και ήξερα τον λόγο που ήθελα να το κάνω. Βέβαια ο λόγος άλλαζε συνεχώς, αλλά πάντα υπήρχε ένας λόγος τον οποίο γνώριζα ο ίδιος.

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί άνθρωποι θα έχουν βιώσει κάτι ανάλογο˙ από πολύ μικροί θα είχαν σημάδια για το τι θέλουν να κάνουν. Έκαναν αυτό που ήθελαν τελικά; Αυτό είναι το βασικό θέμα εδώ.

Όλοι παραδεχόμαστε πως σημασία για την ευτυχία ενός ανθρώπου δεν έχει αναγκαστικά το πόσα χρήματα βγάζει από το επάγγελμα που κάνει, αλλά το εάν αυτό που κάνει είναι αυτό που ονειρεύτηκε να κάνει. Πόσα παραδείγματα από φίλους και συνεργάτες έχει ο καθένας μας, οι οποίοι ακολούθησαν τον δρόμο κάποιου άλλου και όχι τον δικό τους. Για παράδειγμα, κάποιος ήθελε να γίνει μουσικός αλλά έγινε γιατρός, επειδή ο πατέρας του ήταν γιατρός. Και υπάρχουν πολλά παρόμοια παραδείγματα.

Το μήνυμα που θέλω να μεταδώσω είναι, πρώτον, να αντιληφθούμε ότι όλα αυτά είναι υπαρκτά, είναι αληθινά και δυστυχώς  συχνό φαινόμενο. Οι συνέπειες είναι αρκετά οδυνηρές -το έχω δει να συμβαίνει δίπλα μου. Άτομα που τελικώς δεν τους αρέσει αυτό που κάνουν, το κάνουν μηχανικά και χωρίς καμία ευχαρίστηση, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για εξέλιξη, χωρίς αγάπη.

Αποτέλεσμα: Μετριότητες, μιζέρια, ζηλοφθονία και λοιπά αρνητικά συναισθήματα.

Όμως, τα καλά νέα είναι ότι είμαστε άνθρωποι! Δεν είμαστε δέντρα! Μπορούμε να κινηθούμε! Μπορούμε να αλλάξουμε! Ξέρετε, μια από τις μεγαλύτερες ικανότητες του ανθρώπου είναι η ικανότητα να αλλάζει την απόφασή του. Μη χάνετε χρόνο, αν δεν σας αρέσει αυτό που κάνετε. Βρείτε το θάρρος να αλλάξτε τη ζωή σας. Δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα για κάποιον από το να είναι αιτία στη ζωή του, δηλαδή να οδηγεί τη ζωή του εκεί που θέλει ο ίδιος και να μην γίνεται έρμαιό της.

Και για εσάς που πιστεύετε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο ρίσκο, θα μου επιτρέψετε να  πω, φίλοι μου, ότι το μεγαλύτερο ρίσκο είναι αυτό που παίρνετε τώρα και σας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια προς τη μετριότητα και τη δυστυχία.

Δείτε γύρω σας. Σχεδόν όλοι γνωρίζουν τι κάνουν.
Έχουν έναν τίτλο, μια ονομαζόμενη ιδιότητα. Άλλος είναι δικηγόρος, άλλος γραμματέας, άλλος διανομέας…. Είναι, είναι, είναι… Οι περισσότεροι γνωρίζουν πώς να το κάνουν. Ο δικηγόρος γνωρίζει τους νόμους και υπερασπίζεται τον πελάτη του, η γραμματέας γνωρίζει να αλληλογραφεί και να κρατάει σημειώσεις κτλ.

Μόνο λίγοι όμως γνωρίζουν γιατί κάνουν αυτό που κάνουν!      

Η απάντηση στο γιατί ένα άτομο κάνει αυτό που κάνει είναι αυτή που αναδεικνύει τον σκοπό. Δείχνει σε κάποιον ποιο είναι το όραμα του, ποια είναι η αιτία που κάνει ό,τι κάνει.

Και αυτό είναι που δίνει την πραγματική δύναμη. Η πραγματική δύναμη πηγάζει από την αυτόβουλη απόφαση του ίδιου του ατόμου να κάνει αυτό που θέλει. Όταν γνωρίζει το γιατί το κάνει, η δύναμη αυτή πολλαπλασιάζεται και τον θωρακίζει σε βαθμό που τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει.

Συνεπώς ρωτήστε τον εαυτό σας γιατί κάνετε αυτό που κάνετε.
Μη σταματήσετε να αναρωτιέστε μέχρι να είστε απόλυτα σίγουροι για την ειλικρινή σας απάντηση. Αλλάξτε ό,τι  δε σας ικανοποιεί και ζήστε τη ζωή σας στο έπακρο. Μην κάνετε εκπτώσεις για κανέναν λόγο.
ΓΙΝΕΤΕ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ! ΚΑΙ ΤΟΤΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ.

Με αγάπη,

Διονύσης