Dionysis Ammolochitis

Επαναπροσδιορίζουμε τα θεμάτα ασφαλείας

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησα στο περιοδικό Security (τεύχος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2014) ξεφεύγοντας από τα τετριμμένα και αναδεικνύοντας μια διαφορετική προσέγγιση.

Όπως θα διαπιστώσετε, επαναπροσδιορίζω πολλές από τις κρίσιμες πτυχές των θεμάτων ασφαλείας και της λειτουργίας μιας επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφάλειας. 

1. Η αγορά στο τομέα των υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας είναι πλέον ιδιαίτερα ανταγωνιστική και με πολλές απαιτήσεις. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στο σύγχρονο περιβάλλον

Αρχικά θα ήθελα να τονίσω ότι έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο κενό μεταξύ των απαιτήσεων ενός ασφαλούς περιβάλλοντος από την πραγματικότητα που υφίσταται στην ελληνική αγορά. Η φαινομενική οικονομική ύφεση οδήγησε σε υποτίμηση τον κλάδο ασφαλείας τη στιγμή που η ανάγκη για εκσυγχρονισμό και μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση είναι πιο αναγκαία από ποτέ άλλοτε.

Δεν θέλω να μιλήσω περισσότερο γι’ αυτή την κατάσταση, όποιος κινείται στην αγορά γνωρίζει τι συμβαίνει.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τα στοιχεία μιας αξιόλογης εταιρείας ασφαλείας, θα μπορούσα να καταπιαστώ και να αναλύσω τα τετριμμένα, δηλαδή οργάνωση, τεχνογνωσία, ιεραρχία, δομή κ.λπ. Δεν θα το κάνω όμως γιατί εκτός από αυτονόητα, θεωρώ ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μας προσέγγιση.

Βασικό λοιπόν στοιχείο είναι να διαθέτεις άριστη «ακοή» και υψηλού επιπέδου παρατήρηση. Για να αφουγκραστείς την ανάγκη του πελάτη σου ή να «ανιχνεύσεις» όλα τα δεδομένα ώστε να παραδώσεις λύσεις για την πραγματική του ανάγκη. Στην συνέχεια, θα πρέπει να διαθέτεις οξυδέρκεια και «φαντασία».

Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να έχουν γίνει επενδύσεις σε μέσα, υποδομές και να υπάρχει τεχνογνωσία για να μπορείς την ανάγκη αυτή να τη μετατρέψεις σε τελική πολύτιμη υπηρεσία, και, τέλος, ακεραιότητα και ηθική ώστε την υπηρεσία αυτή να την παρέχεις στην καλύτερη σχέση ποιότητας- τιμής με συνεχή τάση αυτοβελτίωσης.

2. Πώς λοιπόν η ManifestSecurity προσεγγίζει  σε πρώτη φάση ένα έργο ασφάλειας που αναλαμβάνει; Υπάρχει κάποιος οδικός χάρτης που ακολουθείτε;

Για όλη την ομάδα της Manifest Security κάθε νέο έργο αντιμετωπίζεται με τη μοναδικότητα που του αξίζει, συγκεντρώνει την προσοχή μας και το αίσθημα ευθύνης από την πρώτη στιγμή.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο ανανεωμένο μας site (www.manifestsecurity.gr), βασική μας πεποίθηση είναι ότι η ασφάλεια ενός χώρου δεν μπορεί να περιορίζεται στο στενό πλαίσιο του physical security. Είναι ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, διαδικασιών και προβλέψεων τα οποία θα πρέπει να επικαιροποιούνται και να προσαρμόζονται συνεχώς. Πάνω σ’ αυτή τη λογική λειτουργούμε σε όλα τα έργα τα οποία αναλαμβάνουμε.

Από τις πρώτες επικοινωνίες με τον υπεύθυνο ασφαλείας του πελάτη μας, ξεκινάει για εμάς η διαδικασία καταγραφής και παρατήρησης όλων των πτυχών της λειτουργίας του με σκοπό τη δημιουργία γραπτών διαδικασιών.

Παράλληλα «τρέχει» αξιολόγηση των υπαρχουσών διαδικασιών ή/και οδηγιών και μελέτη τρωτότητας της εγκατάστασης. Όλα τα παραπάνω μαζί με τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης θα συνθέσουν το εγχειρίδιο φύλαξης του συγκεκριμένου έργου.

Βεβαίως τίποτα από τα παραπάνω δεν θα αποδώσει τα μέγιστα κέρδη εάν δεν είναι πλήρως υιοθετημένο από τους χρήστες της εγκατάστασης (αναφέρομαι στους υπαλλήλους του πελάτη) το λεγόμενο security awareness, η ενσυναίσθηση ασφάλειας. Οπότε κι εκεί δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα με συνεχή διάχυση γνώσης και δωρεάν εκπαιδεύσεις προς τους πελάτες μας.

3. Κανένα έργο, όμως όσο και καλά σχεδιασμένο να είναι, δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς το κατάλληλο προσωπικό. Πώς λοιπόν πρέπει να επιλέγουμε, να αξιολογούμε και να εκπαιδεύουμε το προσωπικό που εργάζεται στον ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα της παροχής υπηρεσιών ασφάλειας ;

Mου κάνατε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση, και ξεκινώ έτσι διότι κάθε φορά που καλούμαι να την απαντήσω, δυσκολεύομαι να συγκρατηθώ και να μην αναφερθώ στην «κατάσταση» που όλοι γνωρίζουμε και οι περισσότεροι αποδέχονται.

Μιλήσατε για κατάλληλο προσωπικό. Κατάλληλο ως προς τι; Για να παραδίδει ποιοτικές υπηρεσίες, ή κατάλληλο για να «βγαίνουν» τα νούμερα;

Να επιλέγουμε προσωπικό πώς; Με βάση την εκπαίδευσή του και τα τυπικά του προσόντα ή με βάση την τιμή με την οποία πούλησέ κάποιος μια 24ωρη φύλαξη για παράδειγμα; Να αξιολογούμε αντικειμενικά και με τα κατάλληλα εργαλεία την απόδοσή του ή εμείς να «κάνουμε» πως τον πληρώνουμε και αυτός να «κάνει» πως τον ενδιαφέρει η εργασία του;

Θεωρώ ότι αντιλαμβάνεστε πού αναφέρομαι, κι αυτό είναι το παρελθόν. Η Ελλάδα αλλάζει και τα κακώς κείμενα του κλάδου δεν είναι πλέον αποδεκτά, αφού αποδεδειγμένα παρουσιάζουν ελλιπή αποτελεσματικότητα.

Για να επανέλθω όμως στο ερώτημά σας, εμείς έχουμε ξεκάθαρους στόχους, ποιοτικούς και ποσοτικούς, και εφαρμόζουμε ένα σύστημα διαχείρισης το οποίο ικανοποιεί και τον φύλακα και τον πελάτη και την εταιρεία μας. Και γνωρίζουμε ότι έτσι θα βγούμε απόλυτα κερδισμένοι μακροπρόθεσμα.

Θεωρώντας λοιπόν δεδομένο ότι οι καλοί άνθρωποί μας είναι αυτοί που μας διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες εταιρείες, χειριζόμαστε τα θέματα που άπτονται προς αυτούς ως εξής:

 • Επιλέγουμε το προσωπικό μας ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία, μέσω της οποίας αξιολογούμε τους υποψηφίους ως προς τις σπουδές, την εμπειρία, την προσωπικότητά τους και την καταλληλότητά τους για κάποια συγκεκριμένη θέση εργασίας.

 • Αξιολογούμε ανά τρίμηνο  τους ανθρώπους μας σε 4 επίπεδα:

 1. γενικά χαρακτηριστικά
 2.  αφομοίωση της εκπαίδευσης
 3.  ψυχομετρικός έλεγχος
 4.  σωματική ικανότητα
 • Παρέχουμε πολύπλευρη εκπαίδευση σχεδιασμένη έτσι ώστε να αναβαθμίζεται το γνωστικό τους επίπεδο και να είναι σε θέση να παραδώσουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μια από τις πολυτιμότερες πρακτικές μας ακούει στο όνομα «αναγνώριση», και είναι αυτό που, όταν δίκαια και για τους σωστούς λόγους αποδοθεί, οι άνθρωποι αισθάνονται ισχυροί και πολύτιμοι. Και αυτό είναι που θέλουμε εμείς να νιώθουν οι φύλακες μας, γιατί πολύ απλά αυτό είναι για εμάς.

4. Ποια είναι τα ανταγωνιστικά σας πλεονεκτήματα; Γιατί να εμπιστευθεί κάποιος στη Manifest Security την ασφάλειά του;

Ένα μοναδικό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα είναι ότι ήμαστε 100% θυγατρική της Manifest Services, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facility Management) στην Ελλάδα. Αυτό από μόνο του μας δίνει ένα τεχνολογικό προβάδισμα και μια τεχνογνωσία, την οποία μόνο εμείς μπορούμε να έχουμε. Πιστεύει κάποιος ότι η ασφάλεια δεν έχει σχέση με την ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση ενός κτιρίου, ή δεν έχει σχέση με ανακαινίσεις, ή ακόμα με τον τρόπο που παρέχονται άλλες βοηθητικές υπηρεσίες, όπως ο καθαρισμός.

Τα πιο βασικά δυνατά μας στοιχεία είναι:

 1. Το υψηλό επίπεδο των ανθρώπων μας,

 2. Η πιστοληπτική μας ικανότητα,

 3. Οι εκατοντάδες ικανοποιημένοι πελάτες του ομίλου μας,

 4. Ο τελευταίας γενιάς εξοπλισμός που διαθέτουμε,

 5. Τα διαχειριστικά μας συστήματα,

 6. Οι υποδομές μας.

Τέλος, μια έκπληξη περιμένει την αγορά, αφού ήμαστε ήδη στον σχεδιασμό μιας εφαρμογής για smartphone, με την οποία οι πελάτες μας θα μπορούν να χειρίζονται όλα τα θέματα ασφαλείας όλο το 24ωρο από το κινητό τους τηλέφωνο. Αυτό θα επιφέρει μία ακόμα καινοτομία, αφού θα είμαστε η μοναδική εταιρεία η οποία θα διαθέσει σε κάθε έργο της tablet για την ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών και λειτουργιών.

Όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς, ήρθαμε για να δημιουργήσουμε μια νέα κατάσταση, στην οποία η έννοια της ασφάλειας θα βρει την θέση που της αναλογεί όσο αναφορά τη σημαντικότητα για κάθε άνθρωπο ή οργανισμό.