Dionysis Ammolochitis

Δημιουργώντας ακλόνητες ομάδες στον εργασιακό χώρο

Ουσιαστικά δεν έχει σχεδόν καμία σημασία πόσο καταπληκτικός ηγέτης είστε. Αν δεν έχετε τη σωστή ομάδα να σας στηρίζει, το να κρατήσετε την επιχείρησή σας στην επιφάνεια μπορεί να αποβεί ένα εξουθενωτικό έργο.  Κάθε επιχειρηματίας χρειάζεται τη στήριξη ενός υγιούς, ευχαριστημένου και παραγωγικού προσωπικού. 

[featured_img]

Για να το καταφέρετε αυτό, δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές ώστε να δημιουργήσετε εξαιρετικές, ακλόνητες ομάδες στις οποίες μπορείτε να βασιστείτε:

• Ξεκινήστε γνωρίζοντας το κάθε άτομο ξεχωριστά 

Η κάθε ομάδα αποτελείται από μεμονωμένα άτομα που έχουν τη δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα, τους προσωπικούς τους στόχους και αξίες. Προτού ξεκινήσετε να χτίζετε ομάδες που θα μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά, πρέπει να κατανοήσετε αυτές τις πλευρές του κάθε ατόμου και ειδικά των αξιών τους. 

Οι αξίες είναι οι πεποιθήσεις που έχει κάθε άτομο για το σωστό και το λάθος, το καλό και το κακό. Ένας απλός τρόπος είναι μέσα από προσωπικές συναντήσεις να καταλάβετε τις ιδιαίτερες προσωπικές πεποιθήσεις για το τι θεωρεί σημαντικό για τη ζωή του το κάθε άτομο. Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε ποιες είναι οι αξίες κάποιου ατόμου ώστε να μπορέσετε να το παρακινήσετε σε βαθύτερο επίπεδο.

• Να επιβλέπετε αξιοκρατικά τις εργασίες της ομάδας 

Μοιράστε τους ρόλους και ορίστε τον αρχηγό της ομάδας, κάντε σίγουρο ότι το σχέδιο δράσης είναι ξεκάθαρο από όλα τα μέλη και η δουλειά σας μόλις έχει αρχίσει! Θα πρέπει να παρακολουθείτε σε εβδομαδιαία συχνότητα τα αποτελέσματα της ομάδας. 

Για να αξιολογείτε τα αποτελέσματα, αρχικά, θα πρέπει να έχετε εγκαταστήσει εργαλεία μέτρησης αποτελεσμάτων (KPIs) και βεβαίως να έχετε καθορίσει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς στόχους. Αν πάρετε «φτωχά» αποτελέσματα μην δεχτείτε δικαιολόγηση, ζητήστε από τον υπεύθυνο της ομάδας ένα σχέδιο δράσης προκειμένου να αλλάξει το αποτέλεσμα βάσει των στόχων.

• Να επαινείτε τα καλά αποτελέσματα

Μην αφήνετε κανένα καλό αποτέλεσμα χωρίς επιβράβευση. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι συγκλονιστικό, αρκεί να υπάρχει μια άκρως επαγγελματική συμπεριφορά ή ένα μικρό θετικό αποτέλεσμα (π.χ. ένα μικρό έσοδο) ή μια απλή ιδέα ή κάποιου είδους βοήθεια κ.λπ. Είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε τον «σωστό» δρόμο και αυτό μπορείτε εύκολα να το κάνετε με δύο τρόπους, με το να λέτε μπράβο για την καλή δουλειά και με το να δίνετε εσείς το καλό παράδειγμα.

• Να κάνετε γνωστά τα καλά νέα

Η θετική επικοινωνία είναι το κλειδί για όλες τις δραστηριότητες μιας επιχείρησης. Το να μεταφέρονται τυχόν άσχημα νέα θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη λειτουργία της επιχείρησης, αφού το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να αποσυντονίζουν τους πάντες στο άκουσμά τους. 

Δημιουργήστε μια κουλτούρα όπου τα άσχημα νέα θα περιορίζονται μόνο στα άτομα που πρέπει να χειριστούν την κατάσταση, ενώ τα καλά νέα να γνωστοποιούνται σε όλα τα τμήματα της επιχείρησης. Εμείς, στη Manifest, έχουμε συγκεκριμένη διαδικασία για αυτό όλα τα καλά νέα κατευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο άτομο, το οποίο μόλις λάβει το μήνυμα, παίρνει μια κουδούνα και γυρνάει γύρω γύρω στα γραφεία χτυπώντας την κουδούνα και φωνάζοντας τα καλά νέα. 

Τα καλά νέα δημιουργούν ενθουσιασμό στα άτομα και ο ενθουσιασμός βοηθάει πολύ στην αύξηση της παραγωγικότητας!

• Ενδυναμώστε το όραμα της εταιρείας σας

Το όραμα της εταιρείας σας είναι (ή θα πρέπει να είναι) το πιο δυνατό εργαλείο παρακίνησης για όλη την ομάδα σας. Το όραμα είναι ο βασικός λόγος που πετάγεστε κάθε ημέρα από το κρεβάτι σας γεμάτοι ενέργεια και ξεκινάτε μια παραγωγική μέρα. 

Όραμα είναι ο βασικός σκοπός της ομάδας, τα ιδανικά που πρεσβεύει αυτή, αυτό για το οποίο καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, αυτό που διατηρεί υψηλό το ηθικό τους. Το όραμα είναι πολύ καλό να γνωστοποιείται σε όλες τις βαθμίδες της εταιρείας συχνά και δυνατά, και αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να εμπνέονται οι άνθρωποι.

Εν κατακλείδι, εάν ένα πράγμα είναι σίγουρο, είναι ότι θα χρειαστείτε βοήθεια και χρόνο για να δημιουργήσετε αποτελεσματικές ομάδες στην επιχείρησή σας. 

Ωστόσο, το πιο βασικό στοιχείο που θα πρέπει να έχει ο ηγέτης σε σχέση με τη δημιουργία της ακλόνητης ομάδας, είναι η πίστη του και η προσήλωση στους στόχους του καθώς και η έλλειψη συμβιβασμού σε ό,τι αντιτίθεται στο όραμά του.