Dionysis Ammolochitis

Δημιουργήστε περισσότερο χρόνο από αυτόν που χρειάζεστε (Μέρος ΙΙ)

Είμαι σίγουρος ότι ο προγραμματισμός των ημερών σε Ημέρες Εστίασης, Ημέρες Προγραμματισμού και Ελεύθερες Ημέρες, μια δημιουργία του Νταν Σάλιβαν, (δείτε προηγούμενο άρθρο Δημιουργήστε περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεστε, Μέρος Ι) είναι ικανός από μόνος του να αυξήσει τα αποτελέσματά σας, λόγω της καλύτερης οργάνωσης και διαχείρισης των ημερών σας.

Όμως ο χρόνος είναι αυτός που μας κυνηγάει. Δεν θυμάμαι να έχει πέσει στην αντίληψή μου κάποιο σεμινάριο για Διαχείριση Χρόνου και να μην έχω κλείσει θέση σχεδόν αμέσως.

[featured_img]

ΓΙΑΤΙ; Μα ασφαλώς διότι, όσα δεδομένα και να πάρει κανείς, όσο και να βοηθηθεί, έρχεται πάντα κάποια στιγμή που βρίσκει τον χρόνο πάλι να τον κυνηγά.

Πώς αλλάζει αυτό; Μα φυσικά με τη συνεχή εκπαίδευση και την αυστηρή τήρηση όσων μαθαίνει. Έτσι, έρχεται μια μαγική στιγμή που ο χρόνος είναι στα χέρια του.

Ας ξεκινήσουμε με ένα απλό ερώτημα: Γιατί ο χρόνος μάς κυνηγάει; 

Η απάντηση μπορεί να είναι: «Γιατί χειρίζομαι πολλά επείγοντα», «γιατί είμαι ο λύτης προβλημάτων», «γιατί διορθώνω λάθη άλλων», «γιατί είμαι ο μόνος που ξέρει τι να κάνει», «γιατί η μέρα δεν έχει αρκετές ώρες». 

Αν στην ερώτηση «γιατί ο χρόνος με κυνηγάει;» συμφωνείς με τις περισσότερες από τις παραπάνω απαντήσεις, ε, τότε εύκολα μπορείς να βγάλεις ένα συναρπαστικό συμπέρασμα. ΔΕΝ ΣΟΥ ΦΤΑΙΕΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΡΟΝΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

Μα αλήθεια, τι είναι ο Χρόνος; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ.

Συμπέρασμα: Ο χρόνος βρίσκεται σε αλληλεξάρτηση με την ενέργεια και τον χώρο.

Παράδειγμα: Για να φτάσει κάποιος το πρωί στη δουλειά του, έχει να διανύσει 25χλμ. (χώρος), οδηγεί με μέσο όρο 50χλμ./ώρα (ενέργεια) και χρειάζεται 30 λεπτά (χρόνος) για να φτάσει. Αυτή η ανάλυση με έχει βοηθήσει να αλλάξω πολλές συνήθειές μου με αποτέλεσμα να δημιουργήσω επιπλέον χρόνο.

Παραδείγματα: Ξεκινώ για τη δουλειά μου πριν αρχίσει η πρωινή κίνηση, έτσι κερδίζω 20 λεπτά από την οδήγηση κάθε ημέρα, ή αλλιώς 7,3 ώρες κάθε μήνα μόνο από αυτό, σχεδόν μια εργάσιμη ημέρα επιπλέον.

Επίσης, έχω προτείνει στους υπαλλήλους μου που έρχονται από μακριά να εργάζονται το πρωί από το σπίτι τους και να ξεκινούν για το γραφείο όταν σταματά η πρωινή κίνηση. Συνεπώς, ο Χρόνος μπορεί να ρυθμιστεί, είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να ασκήσουμε εξουσία!

Θέλετε να μάθετε τους τρεις μεγαλύτερους εχθρούς του χρόνου σας;

Στοιχηματίζω ότι θέλετε.

1ον Η αναβλητικότητα, μάλιστα αυτή, το να μην παίρνεις κάποια απόφαση. Αυτό και αν είναι χάσιμο χρόνου και το σημαντικότερο είναι ότι εκείνη τη στιγμή που δεν παίρνεις κάποια απόφαση, έχεις ήδη αρχίσει να ανησυχείς. Η λύση είναι να ακούσεις τη διαίσθηση σου (δες προηγούμενο άρθρο μου για τη Διαίσθηση) και να πάρεις μια απόφαση. Μην αμφιταλαντεύεσαι άλλο, και εάν χρειαστείς την άποψη κάποιου, φρόντισε να είναι αποδεδειγμένα αυθεντία στο θέμα που σε προβληματίζει.

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, έχω συναντήσει ανθρώπους που για προβλήματα στην επιχείρησή τους επηρεαζόντουσαν από την άποψη της νοικοκυράς μητέρας τους ή άλλους που για προβλήματα στην εργασία τους ακούγανε τους άνεργους φίλους τους. Εάν θέλεις να έχεις τις πιθανότητες για επιτυχία με το μέρος σου, θα ρωτάς ανθρώπους που έχουν επιδείξει αποτελεσματικότητα στον τομέα.

2ον Οι εκκρεμότητες, όλα τα πράγματα που έχεις να κάνεις και στριφογυρίζουν στο μυαλό σου, όλες αυτές οι ανολοκλήρωτες ενέργειες που αποσυντονίζουν την καθαρότητα της σκέψης σου ευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά για την κόπωση που αισθάνεσαι. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι όσο πιο πολλές οι εκκρεμότητες, τόσο περισσότερο διασκορπισμένη είναι η προσοχή σου.

Στ’ αλήθεια, είναι σαν να κομματιάζεις το δυναμικό σου -το οποίο αποτελείται από την ικανότητά σου να εστιάζεις με όλη σου την προσοχή σε έναν στόχο και να τον κατακτάς- σε διάφορα κομμάτια, τα οποία προσπαθούν ταυτόχρονα να δώσουν λύσεις. Η λύση είναι να γράψεις σε ένα χαρτί όλες τις εκκρεμότητες που έχεις, όλες τις ανολοκλήρωτες ενέργειες και αφού τις ιεραρχήσεις βάσει σημαντικότητας, ξεκίνα να τους χειρίζεσαι έναν έναν, από τον πιο σημαντικό στον επόμενο.

3ον Η δική σας διπλή δουλειά. Αυτό είναι πιθανόν η μεγαλύτερη πηγή καθυστέρησης και χάσιμου χρόνου. Παίρνετε ένα σημείωμα ή μια δουλειά, τα εξετάζετε και τα βάζετε στην άκρη για αργότερα, μετά τα ξαναπιάνετε και τότε ασχολείστε με αυτά.Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο κάνετε διπλή δουλειά. Αν θέλετε να μειώσετε στο μισό τη δουλειά σας, κάντε την τώρα. Όταν ξεκινήσετε κάτι, φροντίστε να το ολοκληρώσετε χωρίς καμία διακοπή.

Τώρα που γνωρίζετε τους εχθρούς του χρόνου σας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Παρ’ όλα αυτά, τα πάντα στη ζωή είναι θέμα προτεραιοτήτων.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ είναι αυτό που θα πρέπει να κάνετε πρώτα από όλα και το οποίο θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων σας.

Προσωπικά, έχω τον παραπάνω πίνακα (φώτο) στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή μου. Είναι ένας πίνακας που μου ξεκαθαρίζει την έννοια του επείγοντος και του σημαντικού, και επίσης μου ξεκαθαρίζει ποιες είναι οι προτεραιότητές μου. 

Πώς μου τις ξεκαθαρίζει; Μόλις δημιουργηθεί μια εργασία που πρέπει να κάνω, αυτομάτως την κατηγοριοποιώ στον πίνακα και έτσι η κάθε εργασία παίρνει την πορεία της και τη σημασία που της αναλογεί.

Όπως αναφέρω και στο προηγούμενο άρθρο μου για τη διαχείριση του χρόνου, τα επείγοντα τις περισσότερες φορές δεν είναι τέτοια· κατηγοριοποιήστε τα λοιπόν εκεί που τους ανήκει και κερδίστε χρόνο. Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα συμφωνούσατε στο ότι ο χρόνος είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για την επιτυχία. Θα συμφωνούσατε επίσης στο ότι είναι αυτό που λείπει περισσότερο από τις ζωές των δραστήριων ανθρώπων. 

Εύχομαι με αυτά τα δύο άρθρα μου να σας βοήθησα στο να δημιουργήσετε περισσότερο χρόνο για τις προτεραιότητές σας.

Κλείνοντας θα σας αναφέρω τη ρήση του αρχαίου Αθηναίου πολιτικού, Αντιφόντα του Ραμνούσιου, «Ο χρόνος είναι επινόηση ή τρόπος μέτρησης και δεν υπάρχει πραγματικά». Με απλά λόγια, μην πείτε ή μην ξανασκεφτείτε ότι δεν έχετε χρόνο.

Αντιθέτως, πείτε «έχω χρόνο για τα πάντα» και θα δείτε ότι όντως θα δημιουργήσετε χρόνο.