Dionysis Ammolochitis

Δημιουργία αξίας εδώ και 15 χρόνια

Εδώ μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησα στο περιοδικό Manager  και δημοσιεύτηκε στο τεύχος Απριλίου 2015.

Θα πρότεινα να αρχίσουμε τη συζήτηση μας εξηγώντας τι είναι το facility management;

Συχνά με ρωτούν γι’ αυτό. Αν επέλεγα να απαντήσω με μία μόνο φράση, τότε «αυτό που κάνει το facility management είναι να βοηθάει τις επιχειρήσεις να επικεντρώνονται στο κύριο έργο τους και να πετυχαίνουν ευκολότερα τον στόχο τους».

Και πώς γίνεται αυτό; Αναθέτοντας την ολοκληρωμένη διαχείριση των κτιρίων τους σε εξωτερικό συνεργάτη που φροντίζει για τη συνολικά εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού τους.

Ιδιαίτερα με τις σημερινές συνθήκες στην αγορά, θεωρώ ότι αυτή η ανάθεση προσδίδει πολλαπλά οφέλη στην εταιρεία που εμπιστεύεται έναν αξιόπιστο πάροχο facility management, όπως να ελαχιστοποιεί το λειτουργικό της κόστος και να μεγιστοποιεί την απόδοση, να απελευθερώνει πόρους και προσπάθεια που απαιτούνται για την καθημερινή εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης προς όφελος του δικού της core business, και μάλιστα χωρίς να διαθέσει ίδια κεφάλαια.

Παρότι αυτά που μας λέτε είναι πράγματι εντυπωσιακά, οφείλω να επισημάνω ότι μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στις επιχειρήσεις.

Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Συχνά μάλιστα συγχέουν τις υπηρεσίες καθαρισμού κτιρίων με τις υπηρεσίες facility management. Ο κλάδος μας είναι σχετικά νέος, ιδιαίτερα για την ελληνική αγορά, όμως δυναμικά αναπτυσσόμενος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα οφέλη είναι διεθνώς αναγνωρισμένα σε χώρες που έχουν υιοθετήσει αυτή την πρακτική.

Από μας, τους παρόχους facility management, εξαρτάται πόσο σύντομα θα δώσουμε μια ευκρινή και σαφή εικόνα των σημαντικών ωφελειών που απολαύει μια επιχείρηση χρησιμοποιώντας ολοκληρωμένες λύσεις για τη διαχείριση της εγκατάστασής της.
Αυτός είναι ένας από τους στόχους του νεοϊδρυθέντος σωματείου μας 
H.F.M.A.

Εμείς πάντως, ως εταιρεία, έχουμε συμπεριλάβει την ενημέρωση και την αναγνωρισιμότητα του κλάδου μας στους στρατηγικούς μας στόχους.

Ωραία, τότε ας συνεχίσουμε με τη Manifest ως πάροχο υπηρεσιών Facility Management.

Η Manifest παρέχει υπηρεσίες διαμόρφωσης, καθαριότητας και φύλαξης κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως και συντήρησης Η/Μ εξοπλισμού, ενώ συγχρόνως δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενός ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος με την ανάληψη έργων πρασίνου και την τροφοδοσία φρέσκου φαγητού.
Αυτές είναι οι υπηρεσίες μας, στην πραγματικότητα όμως αυτό που κάνει η εταιρεία μας είναι να προσέχει και να φροντίζει κάθε πελάτη προσωπικά, να είναι πάντα εκεί για να καλύψει κάθε ανάγκη του και να του εξασφαλίζει όλο και περισσότερο χρόνο και πόρους για να πετύχει τους δικούς του στόχους.

Πόσα χρόνια είναι στην ελληνική αγορά η Manifest και ποια είναι η πορεία της;

Η Manifest ιδρύθηκε το 2003 και είναι καταρχάς η υλοποίηση ενός από τους προσωπικούς μου στόχους. Σήμερα στην εταιρεία μας, συμμετέχουν περίπου 500 άνθρωποι, που παραδίδουν καθημερινά περίπου 3000 ώρες υπηρεσιών σε 1100 κτίρια σε 30 πόλεις της Ελλάδας.

Είμαστε περήφανοι γιατί είμαστε μια αμιγώς ελληνική και απόλυτα αξιόχρεη επιχείρηση, με συνεχή ανάπτυξη και έτσι στηρίζουμε με υπευθυνότητα την ελληνική οικονομία.

Θα ήθελα να κρατήσω από όσα είπατε δύο πράγματα: Είσαστε μια ελληνική εταιρεία που στηρίζει υπεύθυνα την ελληνική οικονομία και έχετε συνεχή ανάπτυξη.

Πώς το πετυχαίνετε αυτό;

Πιστεύουμε στη σκληρή δουλειά και τη συνεχή προσπάθεια και δεν χρησιμοποιούμε τις δυσκολίες που βιώνουμε ως δικαιολογίες για να μην πετύχουμε τους στόχους μας.
Πιστεύουμε επίσης ότι η εργασία είναι ένα παιχνίδι και με αυτή την νοοτροπία παραδίδουμε τις υπηρεσίες μας δημιουργώντας μοναδικές εμπειρίες στους πελάτες μας.
Ξέρετε όταν οποιοσδήποτε άνθρωπος «παίζει», το πάθος για τη νίκη και ο ενθουσιασμός είναι τα δύο εντονότερα συναισθήματα που του δημιουργούνται.

Βεβαίως, όπως είναι κανείς εύκολο να αντιληφθεί, για να υπάρχει μια τέτοιου είδους νοοτροπία στην εταιρεία μας θα πρέπει να έχει καλλιεργηθεί από τους ανθρώπους μας.

Οπότε σ’ αυτό το στοιχείο δίνουμε τελικά τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην εταιρεία μας. Προσλαμβάνουμε ανθρώπους καλούς και παραγωγικούς και φροντίζουμε να τους κρατάμε, όχι απλώς ευχαριστημένους, αλλά ευτυχισμένους, με συνεχή εκπαίδευση για να επιτυγχάνουν και προσωπική πρόοδο, με κίνητρα για να θέτουν και οι ίδιο τον πήχη ψηλότερα, με ενίσχυση των πρωτοβουλιών τους για να δένουν ως ομάδα.

Το σημαντικότερο στοιχείο που χαρακτηρίζει τη νοοτροπία μας είναι η αναγνώριση των αποτελεσμάτων και εν γένει των προσπαθειών, κάτι που δυστυχώς υποτιμάται στις ημέρες μας, ενώ για εμάς αποτελεί τη σημαία του αξιοκρατικού μοντέλου διοίκησής μας.

Και μια τελευταία ερώτηση: Στόχος για το 2015;

Το 2015 θα είναι για εμάς η καλύτερη χρονιά σε κύκλους εργασιών και σε συντελεστή κερδών, αφού για 13ο χρόνο από την ημέρα ίδρυσής μας είμαστε σε συνεχή ανάπτυξη.
Στοχεύουμε στην αύξηση του μεριδίου μας στην αγορά, με παράλληλη διατήρηση της χρηματοοικονομικής ευρωστίας μας.
Παράλληλα, σχεδιάζουμε να καινοτομήσουμε τεχνολογικά με κάποια προηγμένα πληροφορικά συστήματα τα οποία θα ανεβάσουν την εξυπηρέτηση των πελατών μας σε νέο υψηλό επίπεδο.
Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, χτες ως οικονομία πορευόμασταν με δανεικά, σήμερα, πλέον, πρέπει να πορευτούμε με παραγωγή πλούτου, και η 
Manifest γνωρίζει πολύ καλά πώς να παράγει αξία.