Dionysis Ammolochitis

5 τρόποι για να ξεκινήσετε «Τη δίαιτα της Δευτέρας»

5 τρόποι για να ξεκινήσετε «Τη δίαιτα της Δευτέρας».

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι βάζουμε στόχους μόνο και μόνο για να τους αναβάλλουμε αργότερα; Να συνειδητοποιούμε ότι θέλουμε να πετύχουμε κάτι, αλλά να βολευόμαστε μόνο και μόνο με την ιδέα ότι κάποια στιγμή (στο μακρινό μέλλον, δεν βαριέσαι), θα κάνουμε την αρχή;

Αποτελεί συχνό φαινόμενο της εποχής μας οι άνθρωποι να μη νιώθουν αρκετά παρακινημένοι να πετύχουν τους στόχους τους, να αναβάλλουν διαρκώς δραστηριότητες ή ενέργειες που είναι απαραίτητο να γίνουν και ύστερα να συνειδητοποιούν ότι έχουν μαζευτεί πολλά και δεν έχουν χρόνο. Η κοινωνία μας αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά σύνθετη και περιέχει αμέτρητους περισπασμούς για να μας βγάλει από τους στόχους μας. Υπάρχει, επομένως, ένα πλήθος πληροφοριών και δεδομένων, που μοιάζουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα, αλλά δεν είναι όμως σημαντικά για την επίτευξη των δικών μας στόχων. Κι έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν να αναλώνουν τον χρόνο τους σε ανούσιες ασχολίες και να μεταθέτουν για αργότερα τις πραγματικά ουσιώδεις.

[featured_img]

Πώς μπορεί όμως αυτό ν’ αλλάξει και ο καθένας μας να ξυπνάει παρακινημένος να ζήσει τη μέρα στην ολότητά της; Το κύριο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να κατέχει – ακούγεται τόσο απλό αλλά μη σας ξεγελά – είναι η ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑ.

Σας παραθέτω λοιπόν 5 τρόπους να εξασκήσετε αυτό το χαρακτηριστικό και να αποκτήσετε κίνητρα να κατακτήσετε τους στόχους σας.

 

 

  1. Γράψτε από την προηγούμενη μέρα τι θέλετε να κάνετε την επόμενη και τηρήστε σειρά προτεραιότητας

Εάν τα έχετε όλα στο μυαλό σας, ρισκάρετε να ξεχάσετε κάτι από αυτά που έχετε να κάνετε. Βάζοντας κάτω τις σκέψεις σας, βγάζετε λίγη πίεση από το μυαλό σας να τα θυμάται όλα και επικεντρώνετε τη σκέψη σας στο πώς θα τα καταφέρετε όλα αυτά με τον βέλτιστο τρόπο και στον χρόνο που απαιτείται. Μόλις σας γίνει συνήθεια να καταγράφετε τις υποχρεώσεις και τους στόχους σας για την επόμενη ημέρα, μπορείτε να αρχίσετε να το κάνετε για ολόκληρη την εβδομάδα κι έτσι να γνωρίζετε εάν μπορείτε να «στριμώξετε» κι άλλα πράγματα εκεί ή εάν στ’ αλήθεια το πρόγραμμά σας είναι υπερφορτωμένο.

Tip: Σπάστε σε υποκατηγορίες τις πιο απαιτητικές δραστηριότητες και βάζετε δίπλα ένα τικ σε κάθε ολοκληρωμένη ενέργεια.

  1. Ξεκινήστε τη μέρα σας παραγωγικά

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν πως βασικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων μας δεν παίζει μόνο το μυαλό, αλλά και το σώμα. Είναι το μέσο μας κι όπως δεν θα αφήνατε το αυτοκίνητό σας χωρίς καύσιμα ή σέρβις, έτσι και το σώμα μας χρειάζεται να το τροφοδοτούμε με σωστή τροφή και άσκηση για να είναι γεμάτο ενέργεια. Θέστε λοιπόν μια ρουτίνα, η οποία να περιλαμβάνει θρεπτική διατροφή και σωστή φροντίδα του σώματος από την αρχή της ημέρας. Επίσης, όταν καταπιάνεστε με μια ενδιαφέρουσα ασχολία μην ξεχνάτε να φάτε διότι αργότερα θα νιώσετε μια κατάπτωση και θα θεωρήσετε ότι προέρχεται επειδή ήσαστε πολύ προσηλωμένοι για αρκετή ώρα, αλλά στ’ αλήθεια είναι η έλλειψη ενέργειας στο σώμα σας λόγω πείνας.

Tip: Ξεκινήστε τη μέρα με ένα πλούσιο, θρεπτικό πρωινό και μην παραλείπετε τα συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  1. Βάλτε όριο στον χρόνο που σπαταλάτε σε ανούσιες δραστηριότητες

Είναι σχεδόν αναπόφευκτο στις μέρες μας να μη ξοδέψει κάποιος χρόνο στο ίντερνετ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή διαβάζοντας άρθρα που δεν έχουν κάτι να προσφέρουν. Ενώ το ίντερνετ μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό μέσο παρακίνησής μας (μέσω άρθρων που μας αφορούν, γνώσεις για το αντικείμενό μας, παρόμοιες ομάδες ανθρώπων κ.λπ.), αποτελεί παράλληλα κι ένα μέσο παγίδευσης της προσοχής μας σε ανούσιες πληροφορίες. Κι εκεί είναι που χρειάζεται να ασκήσουμε έλεγχο στον εαυτό μας και να αναλογιστούμε εάν αυτός ο χρόνος που ξοδεύουμε για να μάθουμε πράγματα που πρακτικά μάς είναι άχρηστα, θα μπορούσε να περάσει πιο ευχάριστα εάν ασχολούμασταν με τα χόμπι μας ή εάν βλέπαμε έναν φίλο που έχουμε καιρό να δούμε. Η πραγματική επικοινωνία είναι αυτή που δίνει χαρά και δεν αντικαθίσταται με τίποτα με την εικονική.

Tip: Κατεβάστε μια εφαρμογή που να χρονομετρεί τον χρόνο που σπαταλάτε ημερησίως σε ανούσιες δραστηριότητες και θέστε καθημερινά ένα ρεαλιστικό όριο που βαθμιδωτά να το προσαρμόζετε στον βέλτιστο χρόνο που θα θέλατε να σπαταλάτε.

  1. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας όταν πετυχαίνει κάτι, ακόμη και μικρό

Γιατί είστε τόσο σκληροί με τον εαυτό σας εάν κάτι δεν πάει έτσι όπως το θέλατε, αλλά δεν τον επιβραβεύετε όταν στ’ αλήθεια τα πράγματα πάνε έτσι όπως θα έπρεπε; Καθημερινά πετυχαίνουμε περισσότερους στόχους απ’ όσους μπορούμε να φανταστούμε χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Ακόμη και μια μέρα που μπορεί να σας φαίνεται συνηθισμένη, που απλά ξυπνήσατε και πήγατε στη δουλειά σας και απλώς πήγαν όλα καλά χωρίς να γίνει κάτι ιδιαίτερο, είναι κι αυτό μια μικρή κατάκτηση. Θέστε συνεχώς καινούργιους μικρούς στόχους στον εαυτό σας και επιβραβεύστε τον όταν τους πετυχαίνει κι έτσι θα είστε διαρκώς παρακινημένοι να πετυχαίνετε όλο και περισσότερο στόχους. Λόγω αυτών των μικρών καθημερινών στόχων θα βρεθείτε ύστερα από κάμποσο καιρό να έχετε κατακτήσει ένα ΜΕΓΑΛΟ στόχο, καθώς η συσσώρευση μικρών στόχων δεν είναι τίποτα άλλο από βήματα για την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου.

Tip: μπορείτε να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας με ένα μασάζ, έτσι όχι μόνο θα χαλαρώσετε αλλά θα βοηθήσετε και το σώμα σας να είναι σε καλύτερη θέση να πετύχει τους στόχους σας.

  1. Μην πτοείστε εάν λοξοδρομήσετε

Κανείς δεν γεννήθηκε τέλειος, όλα χρειάζονται εξάσκηση. Έτσι και το να οργανώσετε τη ζωή σας και να νιώθετε παρακινημένοι διαρκώς δεν είναι κάτι απλό που συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και χρειάζεται να βρει τον δικό του ρυθμό για να νιώθει ικανοποιημένος. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε εσείς για τον εαυτό σας πώς θα σας άρεσε να ζείτε τη ζωή και να βρείτε τι είναι αυτό που στ’ αλήθεια σας παρακινεί, έτσι ώστε να φτιάξετε ένα πλάνο που θα σας φέρνει ολοένα και πιο κοντά σ’ αυτό το πρότυπο. Εάν στην πορεία βγείτε λίγο εκτός των στόχων σας, μπορείτε απλώς να επανέλθετε. Κάθε μέρα είναι μια ευκαιρία και, ευτυχώς για τους περισσότερους, υπάρχει πάντα ένα αύριο για να διορθώσουμε αυτά που δεν μας αρέσουν και να θέσουμε τις βάσεις για μια ζωή που να ικανοποιεί εμάς τους ίδιους.

Tip: Βρείτε ρητά ή motto που να σας εμπνέουν και βάλτε τα σε ένα σημείο που να μπορείτε να τα βλέπετε καθημερινά.

Εν τέλει, είναι καθαρά απόφαση του καθενός να παρατηρήσει τη δική του ζωή και να δει τα πράγματα που θα μπορούσε να βελτιώσει και τους τρόπους που θα μπορούσε να το κάνει. Ο καθένας μπορεί να αντλήσει ιδέες από τους 5 παραπάνω τρόπους και να τους προσαρμόσει στον δικό του τρόπο ζωής. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει πρώτα να θέλει κάποιος να αλλάξει κάτι κι αυτή είναι στ’ αλήθεια η αρχή. Πολλές φορές επαναπαυόμαστε όμως λόγω του ότι το περιβάλλον μας και ο περίγυρός μας δεν είναι καλύτερος από εμάς, ώστε να μας εμπνεύσει να γίνουμε οι ίδιοι κάτι καλύτερο. Στ’ αλήθεια όλοι οι άνθρωποι έχουμε μέσα μας την προοπτική να γίνουμε πολύ καλύτεροι από αυτό που είμαστε, απλώς πολλοί δεν το ανακαλύπτουμε ποτέ γιατί το περιβάλλον μας δεν μας ωθεί να δούμε αυτή την προοπτική. Μην αφήνετε λοιπόν τους άλλους να σας πείσουν ότι δεν χρειάζεται να βελτιώνετε διαρκώς τη ζωή σας και να θέτετε νέους στόχους, αλλά παρακινήστε και τους ίδιους να το κάνουν και συνεχίστε αυτή την πορεία με υπομονή και επιμονή. Σας εύχομαι λοιπόν αυτή τη Δευτέρα να ξεκινήσετε!