Dionysis Ammolochitis

2019_June_Make the decision
Είτε πάνω,

Έχω ακούσει στη ζωή μου πολλά πομπώδη λόγια από αρκετούς ανθρώπους σχετικά με τη δουλειά τους, οι οποίοι όμως αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα επιβίωσης. Και το χειρότερο, δε γνωρίζουν καν πώς να τα ξεπεράσουν.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, λέει ο σοφός λαός μας, κι αυτή είναι η σκληρή αλήθεια.

Δηλαδή να μη λέμε πολλά; Να είμαστε συγκρατημένοι, μετριόφρονες, επιφυλακτικοί; Διόλου! Τα «πολλά λόγια» είναι αυτά που δε συνδέονται με θετικά αποτελέσματα ή δε συνοδεύονται από πράξεις.

Δεν είναι καθόλου κακό κάποιος που είναι από τους καλύτερους στον τομέα του να καμαρώνει για αυτό, διότι αυτό ισχύει. Είναι όμως ελεεινό κάποιος να λέει πόσο σπουδαίος είναι και να κομπάζει, να καμαρώνει δηλαδή για ανύπαρκτα επιτεύγματα με τρόπο υπερβολικό και προκλητικό, απλώς και μόνο για να νιώθει σπουδαίος και να προκαλεί τον φθόνο.                                                            

Αυτό που μου έχει μάθει η ζωή είναι ότι δεν υπάρχει καμία οριζόντια ευθεία γραμμή. Τα πράγματα -και όταν λέω τα πράγματα εννοώ όλα αυτά τα θέματα που περιβάλουν εσένα και τη ζωή σου, ΟΛΑ!– θα πηγαίνουν είτε καλύτερα είτε χειρότερα. Η οριζόντια ευθεία γραμμή σηματοδοτεί τον θάνατο. Και εμείς ασχολούμαστε με τη ζωή.
Ας εξετάσουμε συνεπώς την περίπτωση που η πορεία των πραγμάτων είναι καθοδική.

Πρόκειται για μια απλή, ανιαρή θα έλεγα, περίπτωση, αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος για να δει τα πράγματα να χειροτερεύουν είναι να μην κάνει τίποτα αξιόλογο, τίποτα που θα τραβάει θετικά την προσοχή κάποιου άλλου, τίποτα που να βελτιώνει τον ίδιο του τον εαυτό. Η ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι να κάνεις τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα. 

Αν θέλεις, λοιπόν,  να κάνεις τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα, δες τους τρεις παρακάτω κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις:

1ον : Να επιβληθείς στον εαυτό σου.

Το έχω πει πολλές φορές και θα το λέω συνεχώς, για να το υπενθυμίζω και στον εαυτό μου: ΟΛΑ ξεκινούν από εμάς τους ίδιους. Εάν θέλεις κάπου να επενδύσεις, ξεκίνα με τον εαυτό σου, φίλε μου.

Το να επιβληθείς στον εαυτό σου σημαίνει με δυο λόγια: «Να σταματήσεις τις μπούρδες». Γνωρίζεις πολύ καλά ποια είναι τα πράγματα που κάνεις και τα οποία εμποδίζουν την επίτευξη των στόχων σου. Αν δεν ξέρεις ή δεν μπορείς να τα εντοπίσεις, θα σε βοηθήσω με μια απλή ερώτηση: Ποια πράγματα κάνεις και ντρέπεσαι γι’ αυτά ή φοβάσαι να μην αποκαλυφθούν; Μπορεί να έχουν να κάνουν με τον/τη σύντροφο σου, με τη δουλειά σου, να αφορούν κάποιον ανώτερο σου στη δουλειά, κάποιον πελάτη σου ή οτιδήποτε άλλο.

Πάτα φρένο σε αυτά που είναι πιθανό να σε φέρουν σε δύσκολη κατάσταση. Τα κέρδη που μπορείς να έχεις από αυτό είναι ανυπολόγιστα (θα γράψω σύντομα ένα άρθρο μόνο σχετικά με αυτά τα κέρδη). Είναι εύκολο; Όχι! Γι’ αυτό τον λόγο και τόσοι άνθρωποι βλέπουν τις ζωές τους να χειροτερεύουν.

2ον : Σταμάτα να είσαι το «καλό παιδί».

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις καλούς τρόπους, να είσαι ευγενικός, να εξυψώνεις τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σου.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό να θεωρείσαι αξιόπιστος, να τηρείς τον λόγο σου και να είσαι πάντα εντός χρόνου στις υποχρεώσεις σου.

Παρ’ όλα αυτά, φίλε μου, όταν πρέπει να επιλέξεις μεταξύ του καλού της ομάδας στην οποία αποφάσισες να ανήκεις (εταιρεία, ομάδα κτλ.), του δικού σου καλού καθώς και της οικογένειάς σου, μη διστάσεις να γίνεις δυσάρεστος έως και αντιπαθής, προκειμένου να υπερασπισθείς τον «κόσμο σου».

Θυμάμαι μια φορά που έπρεπε να απολύσω κάποιον, διότι με την απόδοση του έβαζε σε κίνδυνο μια περιοχή της εταιρείας, κατ’ επέκταση όλη την εταιρεία, και κατ’ επέκταση ό,τι συνδέεται με την εταιρεία και τους ανθρώπους της. Ο Διευθυντής του προσπαθούσε να με πείσει να μην τον απολύσουμε με επιχειρήματα του τύπου «είναι καλό παιδί», ας του δώσουμε άλλη μια ευκαιρία κτλ. Όταν τελικά πήρα την απόφαση, όλοι ήταν ευχαριστημένοι, το τμήμα που εργαζόταν πήγε πολύ καλύτερα και ο ίδιος είχε μια ευκαιρία να βρει μια εργασία στην οποία θα μπορούσε να είναι καλός και να λαμβάνει ικανοποίηση μέσα από αυτή.

Έχω πολλά παραδείγματα που  προκειμένου να υπερασπισθώ την ομάδα μου δεν αναχαιτίστηκα από τη σκέψη ότι κάποιος μπορεί να θιχτεί ή να αισθανθεί ότι τον αδικώ. Ξέρετε κάτι; Το προτιμώ χίλιες φορές από το να αδικήσω τον εαυτό μου ή κάτι στο περιβάλλον μου.

 

3ον : Πάρε επιτέλους την απόφαση

Μήπως θα έλεγες ότι δεν ξέρεις τι να κάνεις ή τι να μην κάνεις, προκειμένου να πάνε τα πράγματα προς τα πάνω; Ξέρω και ξέρεις ότι ξέρεις.  Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει να κάνουμε. Πολύ απλά διότι πρόκειται για ό,τι ορίζει η λογική.

Γιατί δεν τα κάνεις; Δε γνωρίζω! Θα σου πω όμως γιατί τα κάνω εγώ.

Επειδή το έχω αποφασίσει. Έχω αποφασίσει οι επιχειρήσεις μου να αναπτύσσονται συνεχώς και εγώ να βοηθώ τους ανθρώπους να πετύχουν αυτά που θέλουν στη ζωή τους.

Κάθε μέρα καταβάλλω σκληρή προσπάθεια και δίνω όλες μου τις δυνάμεις. Σχεδόν πάντοτε βρίσκεται κάποιος εκεί έξω που έχει στόχο να μην πετύχω τους δικούς μου στόχους ή που οι στόχοι του είναι ενάντια στους δικούς μου (ανταγωνιστής). Πολύ συχνά με κατηγορούν ότι είμαι αλαζόνας, εγωιστής και οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς. Κάποιες φορές πάλι μέλη της ομάδας μου με απογοητεύουν  ή ακόμη χειρότερα με προδίδουν. Το κράτος μας αλλάζει σχεδόν κάθε μέρα τους κανόνες και εξαιτίας της πολυπλοκότητάς τους χρειάζεσαι έναν «στρατό» ανθρώπους για να κάνουν ένα σωρό άσχετα πράγματα από αυτά που έχει ανάγκη η εταιρεία μας για να αναπτυχθεί. Επιπλέον προκύπτουν τόσα άλλα καθημερινά προβλήματα που θα μπορούσα να γράφω για μέρες. Αλήθεια, πιστεύετε ότι όλα αυτά και άλλα τόσα είναι ικανά να με εμποδίσουν να πετύχω τους στόχους μου;

Ασφαλώς και ΟΧΙ! Και ξέρετε γιατί; Γιατί έχω πάρει απόφαση να κερδίσω. Έχω αποφασίσει να τα καταφέρνω ανεξαρτήτως συνθηκών.

Αυτό εννοώ λέγοντας «πάρε επιτέλους την απόφαση». Γιατί αν το κάνεις, ξέρω, φίλε, τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν μέσα σου, το έχω βιώσει και το παρατηρώ σε δεκάδες ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μου. Ξέρω πού μπορείς να φτάσεις, αν και μόνο αν το πάρεις πραγματικά απόφαση. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο, ότι θα πρέπει να νικήσεις τους φόβους σου, να βγεις εκτός της ζώνης ασφαλείας σου, να θεωρηθείς «περίεργος» από κάποιους και άλλα πολλά.

Αυτό που δε φαντάζεσαι εσύ όμως είναι ότι η δύναμη που θα αισθανθείς όταν βρεθείς εντός των αποφάσεων σου θα είναι «από άλλο πλανήτη», θα είσαι γεμάτος αυτοπεποίθηση, γεμάτος ενέργεια και θετικά συναισθήματα.

Γι’ αυτό σου λέω «ΠΑΡΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ».

 

Διονύσης ο Αποφασισμένος

Share this post: 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

In order to ensure the smooth operation of the site and to improve my services, the website stores a small number of files (cookies) on your computer. How do I use them? Learn more here Learn more here | Privacy Policy

Mε σκοπό να διασφαλίσω την ομαλή λειτουργία χρήσης του site και να βελτιώσω τις υπηρεσίες μου, η ιστοσελίδα αποθηκεύει ένα μικρό αριθμό αρχείων (cookies) λειτουργικότητας στον υπολογιστή σας. Πως τα χρησιμοποιώ; Μάθετε εδώ περισσότερα | Πολιτική Απορρήτου